sistem AWAS dan KEJARA

8:56 pm

Sistem AWAS dan KEJARA akan mula berkuatkuasa 15 April 2017!
.
AWAS --> AES yang telah di upgrade.
Untuk permulaan hanya kesalahan melebihi hadlaju dan langgar lampu merah saja akan dikira. Total 23 kesalahan akan dimasukkan bawah AWAS sebelum hujung tahun ni.
.
KEJARA --> Sistem mata demerit
.
Kumpul 20 mata > Amaran
Kumpul 40 mata > Gantung lesen 6-8 bulan
Kumpul 60 mata > Gantung lesen 8-10 bulan
Kumpul 80 mata > Gantung lesen 10-12 bulan
Kumpul 100 mata > Lesen batal
.
Lesen yang digantung/batal, kena serah kat JPJ. Kalau dtangkap memandu masa lesen digantung/batal, denda antara RM3,000 ke RM10,000 atau penjara tak lebih 3 tahun.
.
Pemagang lesen P : Kumpul 20 mata, lesen akan batal.
.
Insentif : Kalau mata demerit tak lebih 20 mata, boleh ikut kursus pemulihan. Jika lulus, tolak separuh mata demerit yang sedia ada. Insentif hanya boleh ambik sekali dalam tempoh memegang suatu lesen memandu.
.
Pesanan Kak Zai, elakkan dari melakukan kesalahan kat jalanraya. Kalau dulu hanya disaman, sekarang saman dapat, mata demerit pun dapat. Lesen boleh digantung atau batal. Kalau kena gantung lesen dah kena naik Grab atau Uber hari-hari pegi kije. Kalau lesen batal lagi teruk, kena pegi test balik. Nak ambik lesen bukan murah zaman la ni.
.
P/S: Tolong SHARE kepada kawan-kawan sedara mara supaya lebih ramai ALERT pasal ni.

You Might Also Like

0 says