Aiskrim Buat Sendiri

7:21 am

600ml susu full cream (dutchlady)
10 sdb susu pekat manis ( boleh +/-)
2 botol kecil  ovallet /100g ( yg ni jgn kurangkn mesti pakai 2 botol utk sukatan ni )

Cara2 membuatnya :
1. mixer semua sekali bahan kat atas ni lbih kurang 20minit  dgn kelajuan paling tinggi guna mixer ok..mix sampai gebu & bertanduk ..
PERHATIAN. ..JANGAN Guna blender/ wisk guna tangan ok! hasil dia x berapa elok nanti ice cream tak gebu keras jer..
2. Ok..dah gebu dimixer letak la essen vanilla..mixerkn lgi..kalau nak buat mcm kita buat layer2 tu bgkan adunan letakkn la perisa/ pewarna kesukaan sendiri then layer kn macam buat layer marble Kek...siap buat marble...masuk jer freezer lebih kurang 6 jam bergantung pada bekas yg kita pakai bekas besar freeze lebih lama, kemudian siap utk dimakan..
Perisa /pewarna/toping ..tepulang kepada anda Sendiri lagi kreatif lagi cntik la kejadian nya...

Note:
♡ Jgn guna blender/wisk tgn kalau nak hasil terbaek..coz masa mix adunan akn kembang berganda pnuh semangkuk..GUNA MIXER sahaja ok!
♡ 1 botol ovallet = 50g - bg yg guna ovalet bekas besar

Selamat mencuba!

You Might Also Like

0 says